RSS

Secondary menu

You are here

Predstavljeni projekti ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije predstavilo je u petak 14. decembra prioritetne projekte u oblasti energetike i zaštite životne sredine. Prioritetne projekte u Velikoj Sali Centralnog Doma Vojske u Beogradu, među kojima su bili predstavnici diplomatskog kora u Srbiji, članovi republičke vlade, predstavnici međunarodnih institucija, poslovnih udruženja, velikog broja kompanija i banaka, predstavila je ministar Prof. dr Zorana Mihajlović. Osim gospođe Zorane Mihajlović, prisutnima su se obratili I Šef Delegacije EU u Srbiji gospodin Vensan Dežer, republički Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave gospođa Verica Kalanović, generalni direktorNISa.d. gospodin Kiril Kravčenko i Predsednik Saveta Stranih Investitora u Srbiji gospodin Kostin Bork.

 

Tokom prezentacije (prezentaciju možete preuzeti OVDE) ministar Zorana Mihajlović istakla je da je u projekte (listu projekata možete preuzeti OVDE) koji su predstavljeni moguće uložiti od 7 do 12 milijardi evra. Kao što je ministar naglasila realizacijom projekata moglo bi se zaposliti više desetina hiljada ljudi.

Promocija projekata MERZ 015

"Želimo da realizujemo te projekte i cilj je da ne gubimo vreme, jer je ono najdragocenije za Srbiju i da što pre počnemo da potpisujemo ugovore, koji će omogućiti izgradnju novih elektrana, otvaranje novih rudnih polja, regionalnih deponija i reciklažnih centara", istakla je ministar Zorana Mihajlović.

 

Ministar je pozvala zainteresovane investitore da ulažu u te projekte i da se obrate ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine za sve probleme sa kojima se suočavaju u Srbiji. Najavljujući da će resorno ministarstvo smanjiti broj dozvola za investitore koji treba da ulažu u energetiku i zaštitu životne sredine, ministar Zorana Mihajlović je precizirala da će umesto 27 ubuduće trebati svega pet takvih dokumenata.

 

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da je energetika veliki potencijal za razvoj Srbije, ali da u tom sektoru nije ostvaren dovoljan napredak.

 

"Očigledno da postoji veliki potencijal za razvoj Srbije, ali u prethodnom periodu u praksi možda nije napravljen dovoljan napredak u oblasti energetike", rekao je gospodin Dežer na predstavljanju prioritetnih projekata iz oblasti energetike i životne sredine.

 

Najavljujući podršku naporima Srbije da ostvari postavljene ciljeve, on je podsetio da je EU do sada uložila više od 500 miliona evra u energetski sektor Srbije.

 

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović poručila je da energetika i zaštita životne sredine zauzimaju značajno mesto ne samo u planovima i projekcijama Vlade Srbije, nego i lokalnih samouprava.

 

Gospođa Kalanović je istakla da će Srbija kao pouzdan partner sarađivati i sa Evropskom unijom i sa Rusijom i napomenula da će Ministarstvo regionalnog razvoja, u saradnji sa Ministarstvom energetike, raditi na projektima koji će dati konkretne rezultate za bolji život građana Srbije.

 

Ministar Verica Kalanović je u tom kontekstu najavila da će od sledeće godine biti nastavljen projekat za pravednije plaćanje energije u domaćinstvima, ugradnjom kalorimetara kako bi se merila potrošnja, ali i ulaganja u energetsku strukturu.

 

Generalni direktor NIS a.d.  Kiril Kravčenko rekao je da će ta kompanija prosečno ulagati oko 500 miliona evra godišnje u narednom trogodišnjem periodu. Gospodin Kravčenko je najavio sledeću fazu rekonstrukcije Rafinerije Pančevo u koju će biti uloženo nekoliko stotina miliona evra, kao i modernizaciju Rafinerije Novi Sad, a ti poslovi bi trebalo da se završe do kraja 2015.

 

Generalni direktor NIS a.d.  je ukazao i na širenje NIS-a na poslove u oblasti energetike, a ne samo naftnog sektora i dodao da su neki od tih projekata ušli u nacionalni plan prioriteta države Srbije. Jedan od tih projekata je ulaganje NIS-a u kogenerativnu termoelektranu - toplanu Novi Sad, čija rekonstrucija treba da počne iduće godine, a biće završena u narednih 36 meseci, uz ulaganja od 250 miliona evra. NIS planira i izgradnju termoelektrane - toplane u Pančevu od sledeće godine, a vrednost te investicije je takođe 250 miliona evra, najavio je gospodin Kiril Kravčenko. NIS će, prema rečima generalnog direktora te kompanije, sa državom pokušati da nađe najoptimalniji model za ulaganje u termoelektranu i rudnik Kovin, a vrednost tih investicija je više od milijardu evra.

 

Rafinerija Pančevo, koja posluje u okviru NIS-a, sledeće godine ostvariti izvoz naftnih derivata evro kvaliteta u vrednosti oko 400 miliona evra, a NISće do kraja 2015. godine imati oko 800 benzinskih pumpi u šest država regiona, na kojima će prodavati oko dva miliona tona naftnih derivata proizvedenih u Srbiji, rekao je Kiril Kravčenko.

 

NIS će u iduće tri godine biti lider u Panonskom regionu po rezervama nafte i gasa koje će biti veće nego proizvodnja tih energenata, rekao je generalni direktor NIS a.d. na prezentaciji projekata ministarstva energetike, rudarstva i zaštite životne sredine.

 

Kostin Bork, predsednik Saveta stranih investitora u Srbiji (FIC), pozdravio je transparentnost koju je omogućilo Ministarstvo energetike sačinjavajući spisak prioritetnih projekata i dodao da je ta asocijacija, svojim iskustvom, spremna da pomogne svim zainteresvovanim investitorima.

 

Promocija projekata MERZ 019