RSS

Secondary menu

You are here

Ministar

Aleksandar Antić


Rođen je 7. maja 1969. godine u Beogradu, po zanimanju je diplomirani ekonomista.


Od aprila 2014. godine obavlja funkciju ministra rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije.


U periodu od septembra 2013. do aprila 2014. godine bio je ministar saobraćaja u Vladi Republike Srbije.


Ima dugogodišnje iskustvo u radu državne uprave, u rukovođenju velikim infrastrukturnim projektima i javnim komunalnim sistemima.


U periodu od 1992. do 2013. godine bio je odbornik u Skupštini Opštine Zvezdara u dva mandata i tri puta je biran za odbornika u Skupštini grada Beograda. Od 2004. do 2008. godine, obavljao je funkciju predsednika Odborničke grupe SPS u Skupštini Grada Beograda.


Funkciju predsednika Skupštine grada Beograda obavljao je u dva mandata, od decembra 2008. do maja 2012. i od juna 2012. do septembra 2013. godine kada je izabran za ministra u Vladi Republike Srbije.


Vršio je funkciju predsednika Skupštine privrednog društva „JAT tehnika” od novembra 2008. do septembra 2013. godine i bio član Upravnog odbora JAT Airways-a od jula 2005. do novembra 2007. godine.


Na parlamentarnim izborima 2012. godine izabran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Kao narodni poslanik bio je član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Odbora za evropske integracije i član Parlamentarne delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a.


Od septembra 2013. godine, kada je izabran za ministra saobraćaja, obavlja funkciju predsednika Upravnog odbora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije. 


Odlukom Vlade Republike Srbije imenovan je za nacionalnog koordinatora Republike Srbije u mehanizmu saradnje NR Kine i Centralne i Istočne Evrope (CIEZ) i na čelu je Radne grupe za projekat modernizacije pruge Beograd – Budimpešta.


Kao ministar saobraćaja rukovodi Vladinim Telom za koordinaciju bezbednosti saobraćaja na putevima u Srbiji. 


Član je Upravnog odbora Fonda za razvoj Republike Srbije.


Predsednik je Gradske organizacije SPS Beograda i član Predsedništva SPS.


Odlikovan je Ordenom Svetog Serafima Drugog stepena od strane Ruskog Patrijarha Kirila.


Ima sina Andreja.

Služi se engleskim jezikom.